Кајин предлог за празнични јеловник
Нова година и Божић представљају празнике кад се сви окупљамо и уживамо у дружењу с породицом и пријатељима. Уколико имате жељу да ваша празнична трпеза буде свечано декорисана, а јела пажљиво одабрана, аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић спремила је рецепте за уживање и дуго сећање.
Празнична говедина с преливом од ароније
Бифтек
-кг говеђег филеа
-кашичица морске соли
-кашичица бибера шарене мешавине
-70 г надева од ароније
-3 кашике сунцокретовог уља
Фил од печурака
-100 г смеђих шампињона
-100 г белих шампињона
-150 г буковача
-1/2 кашичице бибера шарене мешавине
-кашичица морске соли
-гранчица свежег тимијана
-100 мл белог вина
Кора
-250 г пршуте
-500 г лиснатог теста
-60 г брашна
-2 јаја
За сервирање
-70 г матовилца
-100 г козјег сира
-100 г прелива од ароније
-30 г ораха
Начин припреме
На загрејан тигањ са мало уља пећи говеђи филе са свих страна док не добије корицу. Након печења зачинити сољу и бебером. Зачињени бифте премазати у танком слоју са свих страна надевом од ароније. Оставити да се охлади. Изблендиране печурке пропржити на загрејаном тигању, зачинити бибером. Пржити док не испари сва течност, затим додати бело вино и мајчину душицу. Сачекати да вино испари из печурака. Посолити, па склонити да се охлади.
Преклопити два комада прозирне фолије преко велике даске за сечење. Положити листове пршуте на прозирну фолију, мало их преклапајући, у два реда. Преко пршуте распоредити половину печурака, па ставити месо и распоредити преостале печурке. Користећи ивице прозирне фолије, обавити пршуту и печурке око бифека, а затим уролати у облик кобасице. Крајеве прозирне фолије добро затегнути. Филе оставити у фрижидеру док се потпуно не охлади. Радну површину посути брашном. Развити трећину лиснатог теста на траку величине 30 цм и ставити на плех за печење. Остатак лиснатог теста развући на око 40 цм. Одмотати филе од прозирне фолије и ставити га на средину мање траке. Оклагијом пажљиво подигнути тесто, па пребацити преко бифтека.
Ако је потребно, одсећи крајеве па их затворити виљушком. Од остатка теста украсити бифтек по жељи. Умутити 2 жуманца са кашичицом воде и премазати ивице, као и врх и стране умотаног филеа. Пећи у загрејаној рерни на 180 степени 20-25 минута и макар 10 минута оставити ван рерне да се бифтек одмори пре сечења. Исећи комад испеченог бифтека и сервирати заједно са матовилцем, грилованим козјим сиром, преливом од аронија и неколико ораха.
Божићни хлеб с белим луком
Тесто
-500 г белог брашна
-7 г сувог квасца
-2 кашичице жутог шећера
-275 мл воде
-100 г маргарина са маслацем
-2 кашике кукурузног брашна
-150 г мини моцарела
-уље
-со
Парадајз сос
-50 г маргарина са маслацем
-чен белог лука
-800 г парадајз пелата
-кашичица сушеног оригана
-кашика сирћета
-2 кашичице жутог шећера
-Сос од белог лука
-100 г маргарина са маслацем
-4 чена белог лука
-першун
-мајчина душица
За украшавање
-100 г сланине у тракама
-50 г руколе
Начин припреме
Тесто: Сипати брашно у велику посуду и додати квасац и шећер на једну страну посуде, а кашичицу ситне соли на другу. Промешати, а затим додати растопљени путер и 275 мл топле воде. Умесити тесто док не постане растегљиво и мекано. Пребацити у нову посуду, а затим подмазати уљем. Окренути тесто у науљеној посуди док се добро не обложи уљем. Тесто покрити крпом и оставити на топлом месту да нарасте. Изручити га потом на радну површину посуту брашном и развући.
Чашом направити кругове по развученом тесту као за крофне. На средину исеченог круга ставити куглицу моцареле. Смотати у куглу и ставити на плех за печење с пек-папиром. Кугле ређати по плеху у облику јелке. Оставити мало размака између сваке лопте јер ће тесто нарасти. Од сланине направити облик руже и ставити је по направљеној јелки. Покрити плех крпом и оставити да тесто нарасте 30 минута.
Сос од парадајза: Растопити маргарин с маслацем у шерпи, додати ситно исецкан бели лук и пржити 30 секунди. Додати изблендан парадајз пелат, оригано, сирће, шећер и мало соли и бибера. Кувати 30 минута на тихој ватри док се сос не згусне. Кад тесто из плеха нарасте, посути га кукурузним брашном и ставити да се пече у рерни на 180 степени 20-25 минута.
Растопити маргарин с маслацем у шерпи, додати ситно исецкан бели лук и пржити минут-два. Додати сушени першун и свежу мајчину душицу. Кад је хлеб печен, пребацити га на даску. Четком за пециво премазати га растопљеним маргарином. Украсити руколом и послужити уз парадајз сос.
Фото: Александар Деспотовић