Scroll Top

Век радости и смеха

vek-radosti-i-smeha
Сличне теме

Сто година од рођења Мије Алексића

Југословенска кинотека обележиће јубилеј циклусом филмова, а Горњи Милановац Данима Мије Алексића

Током каријере Мија Алексић био је глумац без премца, способан да дотакне срца публике и насмеје је до суза.

Његова харизма, аутентичност и јединствен дар за комедију чинили су га незаборавним, због чега је, у част века од његовог рођења, Југословенска кинотека дигитално рестаурирала музичку комедију “Пусти снови” (1968) у режији Соје Јовановић, где Мија игра продавца из робне куће који машта о филмској диви.

Две бесплатне пројекције рестаурисане копије овог филма биће одржане 26. септембра у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој.

Током наредна два дана биће приказани и комедија “На место, грађанине покорни” (1964) Радивоја Лоле Ђукића и драма “Човек из храстове шуме” (1964) Миодрага Миће Поповића, а од 29. септембра програм се наставља у Косовској 11.

– Рестаурацијом филма у ком је главну улогу одиграо великан домаће кинематографије Мија Алексић желели смо да обележимо јубилеј његовог рођења и одамо почаст његовој значајној филмској каријери. Задовољство ми је што ће домаћа публика од сада имати прилику да гледа овај филм онако како доликује, као онда када је снимљен пре 55 година – изјавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Поред Кинотеке, част великом глумцу указаће и његов родни крај Горњи Милановац. Фестивалска манифестација културе и уметности Дани Мије Алексића, у организацији Културног центра и општине Горњи Милановац, одржаће се од 26. септембра до 10. октобра.

Покретачка идеја овеманифестације је да му се на одговарајући начин одуже, обнове сећање на њега и пренесу га новим генерацијама.

Манифестацију чини савремено стваралаштво, односно филмска, ликовна, музичка и визуелна уметност, а употпуњују је области које се односе на откривање, прикупљање, истраживање и документовање културног наслеђа.

Како се ближи стогодишњица његовог рођења, сећамо се Мије Алексића с поштовањем и захвалношћу за све што нам је пружио својом уметношћу и људскошћу.

Његово наслеђе ће заувек остати живо у срцима свих оних који су имали прилику да га гледају на сцени и платну.


С лакоћом мењао жанрове

Милосав Мија Алексић рођен је у селу Горња Црнућа код Горњег Милановца. Позориште је било његова прва љубав, па је тако његова глумачка каријера и почела у Народном позоришту у Београду.

Током година играо је у многим представама и стекао репутацију једног од најбољих позоришних глумаца у региону. Улога у комедији “Мала ноћна музика” учинила га је легендом.

И даље се памти као једна од најдуховитијих позоришних интерпретација свих времена. Мија се није зауставио на позоришту, већ је свој таленат проширио и на филм и телевизију.

Улоге у филмовима попут “Како сам систематски уништен од идиота” и “Маратонци трче почасни круг” постале су класици.

Његова способност да с лакоћом пређе из комичних у озбиљне улоге чинила га је изузетним глумцем широког распона, а скромност, искреност и љубазност остављали су снажан утисак на људе око њега.

Као велики глумац и човек, био је узор многим младим глумцима, који су се дивили његовом раду и посвећености.

Иако нас је напустио 1995, Мија Алексић живи кроз своје непроцењиве доприносе српској култури и дела која ће још дуго доносити радост и смех.


Фото: Борбина архива

Додај коментар: