Кајине идеје за највећи хришћански празник
За један од најрадоснијих и највећих хришћанских празника Васкрс, осим фарбаних јаја, неизоставан је и раскошан ручак. Васкршња трпеза је одличан повод да издвојите време за кување и изненадите најмилије. Ако немате оригиналних идеја, аутор емисије ,,Гастрономад“ Катарина Каја Петровић спремила је рецепте специјално за ову прилику.
Чоко чизкејк јаја
За чоколадни омот
-100 г млечне чоколаде
-100 г руби чоколаде
-100 г беле чоколаде
-кашика сунцокретовог уља
Мус од сира
-300 г крем сира
-100 мл слатке павлаке
-50 г прах-шећера
-штапић бурбон ваниле
-кашичица желатина
Воћно пуњење од поморанџе
-чаша цеђених поморанџи
-кашика шећера
-2 кашичице желатина
Воћно пуњење од малине
-чаша пасираних малина
-4 кашике шећера
-2 кашичице желатина
За сервирање
-300 мл слатке павлаке
-2 кашике мача чаја
-50 г бомбона у облику јаја
-60 г рибизли
Начин припреме
За чоколадни омот
Истопити чоколаде. Помоћу убруса премазати калупе у облику јаја сунцокретовим уљем у танком слоју. Отопљене чоколаде наизменично излити у калуп, па оставити у замрзивачу да се стегну, а затим премазати још једним слојем чоколаде и вратити на хлађење.
Воћно пуњење од малине
Желатин налити хладном водом и оставити да набубри. У шерпицу сипати пасирану малину и шећер. Кувати док се шећер не истопи. Додати набубрели желатин, па наставити кување док се желатин не истопи.
Воћно пуњење од поморанџе
Желатин налити хладном водом и оставити да набубри. У шерпицу сипати процеђени сок поморанџе, пустити да се мало укува, па додати шећер. Кад се довољно редуцира, додати набубрели желатин и наставити кување док се желатин не отопи.
Мус од сира
Желатин налити хладном водом и оставити да набубри. Затим отопити у микроталасној. Оставити да се мало прохлади. У чинију додати крем сир, слатку павлаку, шећер у праху, умутити, па додати бурбон ванилу и отопљени желатин. Припремљеним кремом пунити јаја од чоколаде док су још у калупу. У средини направити удубљење, па вратити у замрзивач да се стегне. Припремљено воћно пуњење сипати у удубљења. Вратити у замрзивач да се стегне. Остатак воћног пуњења и чоколаде излити у калуп за пралине и направити желе и чоко срца.
Шлаг од мача чаја
У чинију улити слатку павлаку и мача чај. Све заједно умутити. Готове половине јаја саставити, па сервирати на подлози од шлага с мача чајем. Украсити срцима од желеа и чоколаде, бомбонама у облику јаја и рибизлама.
Васкршње мезе
-125 г камембер сира
-125 г моцареле
-150 г плавог сира
-200 г руколе
-веза ротквица
-100 г чери парадајза
-100 г крекера
-60 г џема од шљива
-60 г џема од малина
-50 г рибизли
-50 г брусница
-100 г свињске пршуте
-100 г саламе са бибером
Зачињени мајонез
-100 г мајонеза класик
-кашичица белог лука у гранулама
-кашика слаткољутог чили соса
Васкршњи зека и пиленце од јаја
-3 јаја
-кашичица бибера шарене мешавине
-гранчица рузмарина
-шаргарепа
Украшена шаргарепа
-200 г шаргарепе
-2 гранчице мирођије
Ружица од саламе
-100 г саламе
Начин припреме
Мајонез са белим луком
У мајонез додати бели лук, па сјединити. Сипати у одговарајућу посуду, па прелити уљем с укусом чили паприке. Зека и пиленце од јаја. Јаје исећи на колутове, половине и четвртине. Од исечених јаја сложити зеку. Очи направити од црног бибера, од свежег рузмарина бркове, а од црвеног бибера носић. Од колутова јаја направити пиленце. За очи користити црни бибер. Носић направити од троуглића шаргарепе.
Ружица од саламе
Саламу танко сечену ређати укруг, у мањој чаши. На даску поређати руколу. На средишњи део положити зеку. Свеже шарагарепе декорисати мирођијом. У одговарајуће посуде сипати мајонез са белим луком и чилијем, џем од шљива и џем од малина. По жељи распоредити сир, поврће, крекере, пилиће од јаја, ружу од саламе и сухомеснате прозводе. Посути сувим брусницама.
Фото: Александар Деспотовић