Scroll Top

Коларац прославља свој 90. рођендан

kolarats-proslavla-svoj-90-ro-endan
Сличне теме

Зграда на Студентском тргу број 5, почела је са радом отварањем Велике дворане 4. фебруара 1932., концертом Београдске филхармоније којом је дириговао Стеван Христић. С обрзиром на то, да ове године обележавају девет деценија постојања, одржаће се посебни концерт у ту част. Оркестар Београдске филхармоније овог 4. фебруара, наступиће са солистом Немањом Радуловићем, под диригентском палицом Данијела Рајскина. На програму ће бити чувени Концерт за виолину и оркестар Чајковског.

Поводом јубилеја, у наставку можете прочитати текст др Срђана Тепарића

„Поводом деведесет година постојања Велике дворане не можемо а да се не запитамо колико је у тој сали остало емоција, уздаха одушевљења и свега онога што музика доноси. Било је ту безброј добрих концерата, наступа врхунских професионалаца али и музичара аматера. Многи композитори устрептало су очекивали прво извођење својих дела. Колико је само младих уметника, пре него што су започели музичко путовање ка светским каријерама, дрхтало од треме испред Велике дворане! И колико пута смо били сведоци попуњености свих 883 седишта, док је седење на балконским степеницама или стајање са страна десног и левог партера увек са собом носило магију атмосфере пуног Коларца, како често од милоште називамо Велику дворану.

Заиста би тешко било замислити шта би Београд и Србија били без Задужбине Илије М. Коларца и њене Велике дворане. Каква би то метропола Београд био без институције у којој се одржавају бројни значајни фестивали попут Бемуса, и у којој су између осталих наступали и Сергеј Прокофјев, Артур Рубинштајн, Свјатослав Рихтер, Иво Погорелић, Херберт фон Карајан, Миша Мајски, Максим Венгеров, Стефан Миленковић, Московска филхармонија и да станемо са набрајањем, јер је списак такав да се ни много већи културни центри од наше престонице не би постидели.“

Фото: ПРОМО

Додај коментар: