Scroll Top

Светски дан поезије

svetski-dan-poezije
Сличне теме

Данас, дан након почетка пролећа славимо и Светски дан поезије. Колико, заиста, имамо разлога за славље и да ли је поезија данас само лепо сећање или непролазна драж живљења? Чини се да поезија губи борбу са модерношћу, постаје застерла реч, архаизам, ког се људи сећају само кроз маглу, као нешто што је некада било лепо.

Може ли поезија живети данас и шта је потребно како би се она одржала или прилагодила стандардима данашњице, највеће је питање са којим се она суочава годинама уназад.  Овогодишњи Светски дан поезије представља песнички дијалог и сарадњу на релацији Београд – Нови Сад. Манифестација Културног центра Београда Светски дан(и) поезије је од свог оснивања подстицала сусретање песникиња и песника из различитих средина, као и сусретање различитих уметничких форми, промовишући често блискост поезије и визуелних уметности. Поезија која се ствара у Новом Саду одувек је имала место и на београдској песничкој позорници. Седам дана након што би брзи воз требало да још више приближи Нови Сад и Београд, представљамо нове тесктове, који су и врста одговора – пре свега на стварност, а затим и на једну од тема наше реалности? – Брже од воза!

Сходно тој стварности, која није јасна, детерминисана нити извесна, текстови објављени у збирци „Брже од воза“, која ће бити доступна и онлајн, нису строго песнички, већ су и прозни, колажни, а ту су пароле као и визуелни радови. Не знамо да ли смо повећали брзину и где ћемо и како стићи, али смо сигурни да су управо речи оне које долазе на циљ, а поезија она која најбрже одвезе човека до човека.

Светски дан поезије 2022. у фокусу има уметнике који се баве визуелним, а пишу поезију. Подстакнут позивом да буде аутор концепта 59. Октобарског салона (Београдског бијенала), Културни центар Београда током 2022. године посвећује и отвара већину својих програма за уметнице и уметнике који се баве визуелним, па је и то један од разлога зашто Светски дан поезије ове године изгледа другачије.

Можемо слободно рећи да нам је тај померени песнички поглед, пружио мноштво интересантних текстова и показао нам да поезија није и не треба да буде само ствар песника, да је поезија свачија, а највише оних који је не својатају и скромно, на бочна врата, улазе у те просторе.

Уредница овогодишњег издања и збирке песама је песникиња Витомирка Требовац. А добри дух целокупне концепције ШКАРТ.

Фото: Промо

Додај коментар: