Scroll Top

Чувена „Црвена виолина“ први пут у Србији

chuvena-tsrvena-violina-prvi-put-u-sr
Сличне теме

Америчка виолинисткиња Елизабет Питкерн (Elizabeth Pitcairn) наступиће у уторак, 18. октобра, у 20 сати у Великој сали Коларчеве задужбине.

Први пут у Србији публика ће моћи да чује звуке једне од најпознатијих и најскупљих виолина на свету, чија се судбина нашла и на Оскаром награђеном филму „Црвена виолина“.

Концерт у Београду, као и поменути филм, носи назив по инструменту за који се деда њујоршке виолинисткиње тајно надметао 1990. у аукцијској кући „Кристи“ у Лондону. Талентованој унуци успео је да купи ову виолину по цени од скоро два милиона долара.

На концерту у Београду виолинисткињу ће пратити Марко Ступаревић, српски пијаниста који живи у Њујорку, а специјална гошћа на виолончелу биће америчка уметница Кејла Херман. Репертоар чине композиције Хајдна, Бетовена, Кларе Шуман, Гершвина, као и Ејми Бич, једне од најзначајнијих америчких композиторки. Елизабет Питкерн ће одржати и бесплатан мастерклас за ученике Средње музичке школе „Станковић“ из Београда.

„Црвена виолина“ добила је име по препознатљивом црвеном лаку, а направио ју је 1720. чувени Антонио Страдивари. Не зна се шта је било с виолином годинама, али је познато да је међу њеним власницима у 20. веку неко време била породица немачког композитора Феликса Менделсона. Виолину је поседовао и чувени виолиниста Јозеф Јоаким, пријатељ Брамса и Кларе Шуман, коме је ова пијанистикиња посветила „Три романсе“ – дело које ће Питкерн извести на концерту у Београду.

Мистериозна судбина Страдиваријеве виолине послужила је и као инспирација за филм из 1998. године „Црвена виолина“, који је добио награду Оскар за музику. Касније је снимљен и документарац „Аукцијски блок“, у којем се појављује и садашња власница виолине.

Елизабет Питкерн рођена је у музичкој породици у Пенсилванији и једна је од омиљених америчких солистикиња. Почела је да свира виолину с три године, да би већ са 14 наступила с оркестром. Уметнички пут ју је одвео на Университy оф Соутх Цалифорниа, где је студирала с Робертом Липсетом. Од 2000. до 2010. предавала је на овом универзитету и чувеној Цолбурн Сцхоол оф Мусиц.

Као солиста наступала је с преко 15 оркестара у Сједињеним Америчким Државама, Кини, Бразилу и Бугарској, укључујући концерт са Филаделфијским оркестром у Алице Туллy Халл и у Ацадемy оф Мусиц дворанама у Њујорку, као и с оркестром Неw Yорк Стринг на свом дебију у Њујорку. Запаженије концерте ова уметница је имала и у дворанама Царнегие Халл, Wалт Диснеy Халл, тхе Фисхер Центер, Киммел Центер и Саратога Артс Центер. Наступила је у Италији, Француској, Немачкој, Шпанији, Британији, Мађарској, Румунији, Хрватској, Чешкој, Канади, Мексику, Кајманским Острвима, Украјини, Пољској и Аустрији. Дискографија укључује концерте за виолину и оркестар Чајковског, Моцарта, Бетовена, Бруха, Брамса, Менделсона, Сибелијуса, тонске поеме Томија Хаглунда, Брухову „Шкотску фантазију“ и Сарасатеову „Кармен фантазију“.

Страствена промотерка нове музике, Елизабет Питкерн је 2009. била номинована за награду Греми за тонску поему „Химне ноћи“ за виолину, чувеног шведског композитора Томија Хаглунда, посвећену њој. Нека од дела написаних за њу укључују и сонату за виолину и клавир руског композитора Давида Финка, и Тхе Блуе Висхиддха Саре Карине Гриф из 2014.

Велика заговорница едукације младих и филантроп, Питкерн је председница и уметничка директорка Лузерне Мусиц центра у Њујорку, који окупља талентоване младе музичаре од 9 до 18 година из целог света.

Др Марко Ступаревић започео је основно музичко образовање у школи „Станислав Бинички“, а потом наставио у средњим музичким школама „Мокрањац“ и „Јосип Славенски“. Завршио је основне и специјалистичке студије на Факултету музичких уметности, у класи Јокут Михаиловић, а потом и мастер и докторске студије као стипендиста Харт школе (Хартт Сцхоол оф Мусиц) у Сједињеним Америчким Државама, радећи с прослављеним америчким пијанистом др Полом Рутманом. Током каријере имао је преко 500 наступа на концертима и фестивалима у Србији и иностранству. Наступао је у свим значајним салама широм Србије пре одласка у САД (2010), где се афирмисао као солиста и камерни музичар. Наступио је у свим значајнијим салама у Њујорку (Царнегие Халл, Линцолн Центер, Тхе Јеwисх Мусеум, Стеинwаy Халл, Опера Центер, ДиМенна Центер) и у преко 20 америчких држава у многим дворанама, музејима, црквама и на музичким фестивалима. Ступаревић ради као професор клавира у Тхурнауер Сцхоол оф Мусиц (Њу Џерзи), као шеф клавирског одсека у Силвер Мусиц Сцхоол (Менхетн, Њујорк), и као музички сарадник на Университy оф Хартфорд. Редовни је предавач на музичким фестивалима широм САД (Лузерне Мусиц Центер, Арт Ахимса Фестивал, Лос Ангелес Yоунг Виртуосо Пиано Фестивал).

Виолончелисткиња Кејла Херман (Каyла Херрманн) долази из породице професионалних музичара. Прве часове музике имала је с пет година на Ренаиссанце Ацадемy оф Мусиц у Блексбургу, Вирџинији. Наступа као камерни музичар и солиста широм света. Наступала је са члановима чувених квартета – Мартину, Аудубон, Касат (Цассатт) и Ческе филхармоније, као и на фестивалима Равиниа у Чикагу, Дарк Мусиц Даyс на Исланду, Лаке Лугано у Швајцарској и Амеропа фестивалу у Прагу.

Улазнице за концерт „Црвена виолина“ су у продаји на благајни Задужбине Илије М. Коларца.

Додај коментар: